Jokainen yritys tarvitsee jossain vaiheessa toimintaansa rahoitusta. Useimmat yritykset tarvitsevat aloitusvaiheessa suuremman rahoituksen kun yritystoimintaa vasta perustetaan. Lisäksi kannattaa yrityksellä olla jonkinlainen kassa käytettävissä ensimmäisten parin kolmen vuoden ajan, ennen kuin mahdollinen liiketoiminta kenties tasaantuu.
Yrityksen rahoitus on asia, joka varmasti mietityttää jokaista yrittäjää: mistä rahoitusta yritykselle siis voisi lähteä etsimään?
Rahoitukselle monia kanavia
Uskalla investoida kasvuun – Luottorahoituksella lisäpotkua liiketoimintaan. Yrityslaina on vaivaton ja nopea tapa hoitaa yrityksesi luototustarve.
Laina, luotto, rahoitus – yritysrahoitukselle on monta sanaa ja termiä, mutta kuitenkin kyse on jostain summasta rahaa, jonka joku toinen taho lainaa yritykselle. Yritys maksaa tästä rahasta korkoa koko sen ajan, kun lainaa maksetaan takaisin. Lainantakaisinmaksulle on sitten paljon erilaisia mahdollisuuksia, kuten myös lainan/luoton/rahoituksen todellisille koroille ja kuluille.
Yrityslainoja markkinoivat pankit ja yksityiset rahoituslaitokset puhuvat koroista eri termeillä, joten ennen lainanhakemista on hyvä kerrata käsitteet.
Nimelliskorko tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan lainasta perittävän koron määrää. Mitään muita lainasta aiheutuvia kuluja ei lasketa mukaan nimelliskorkoon.
Sen sijaan todellisesta vuosikorosta puhuttaessa mukaan laskuihin otetaan kaikki yrityslainasta aiheutuvat kustannukset, joita voivat koron lisäksi olla esimerkiksi:
- Lainan avausmaksu,
- kuukausittainen tilinhoitopalkkio,
- laskutuskulut &
- muut maksut.
Edulliselta näyttävä nimelliskorko ei siis vielä tarkoita mitään, jos esimerkiksi muutaman tuhannen euron pieni yrityslaina sisältää verrattain korkean avauspalkkion. Varsinkin pidempiaikaisia lainoja vertailtaessa mittarina kannattaa käyttää nimenomaan todellista vuosikorkoa.
Yrityslainan korko vuonna 2019?
Suomen Pankki kertoi tammikuun alussa 2019, että edeltävän marraskuun aikana nostettujen yrityslainojen keskikorko oli karvan verran alle 2,2%. Muutamien viime vuosien aikana luku on pysytellyt suurinpiirtein vastaavalla tasolla.
Yksityisten luotonmyöntäjien markkinoimissa yrityslainoissa korot ovat tietysti selvästi suuremmat pankkilainoihin verrattuna. Toisaalta etuna on kuitenkin se, ettei lainan saamiseksi tarvita reaalivakuuksia ja rahat maksetaan yrityksen tilille käytännössä heti.