Tutkimus: Jopa 75 prosenttia digiosaajista haluaa vaihtaa työpaikkaa 2–3 vuoden kuluessa


Jopa 40 prosenttia digitaalisilla aloilla työskentelevistä työntekijöistä etsii aktiivisesti työtä, ja lähes 75 prosenttia arvelee jättävänsä nykyisen työnsä lähitulevaisuudessa, selviää konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin (BCG) tutkimuksesta. Kansainvälisen Decoding Digital Talent -tutkimuksen otos kattoi lähes 10 000 digitaalisissa tehtävissä työskentelevää työntekijää. Kysely tehtiin yhteistyössä kansainvälisen, 139 maassa toimivan The Network -rekrytointiverkoston kanssa ja Suomessa vastaukset keräsi Rekrytointi.com-palvelu, joka on verkoston edustaja Suomessa. Kyselyn mukaan työpaikan vaihtamisen tärkein motivaattori on mahdollisuus edetä uralla (63 %), seuraavaksi tärkein tekijä on uusien haasteiden etsiminen (49 %). 

Digiosaajat arvostavat työssä edelleen eniten hyvää työ- ja yksityiselämän tasapainoa, mutta erilaiset taloudelliset seikat, kuten palkka, pitkän aikavälin kannustimet, esimerkiksi optiot ja osakkeet, ovat nousseet viidenneltä sijalta kolmanneksi vuodesta 2018.

Myös työpaikan monimuotoisuuteen, inklusiivisuuteen ja ympäristökysymyksiin liittyvien asioiden merkitys on kasvanut viime vuoden aikana, ja ne ovat nyt tärkeitä 61 prosentille digiosaajista. 50 prosenttia kyselyyn vastanneista ei työskentelisi yrityksille, jotka eivät jaa työntekijän ajatuksia koskien monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. 48 prosenttia ei halua työskennellä yrityksessä, jonka ympäristöpolitiikkaan liittyvät ajatukset poikkeavat omista.

– Digitaalisissa tehtävissä työskentelevät työntekijät selvisivät koronakriisistä suhteellisen vahingoittumattomina ja ovat nyt siirtymässä ylikuumennetuille kykymarkkinoille, joilla on tarjota monia vaihtoehtoja. Teknologiaosaajien palkat ovat nousseet tasolle, jolla harvat työnantajat voivat kilpailla. Tutkimuksemme osoittaa kuitenkin, että raha ei ole kaikki kaikessa – työnantajat voivat silti houkutella digitaalisia kykyjä oikean työpaikkakulttuurin ja -arvojen avulla, sanoo BCG:n osakas Tapio Schrey.

Kiinnostus etätöihin maailmalta ohittaa kiinnostuksen työperäiseen maahanmuuttoon

Yhä harvempi on halukas muuttamaan työn vuoksi toiseen maahan: maastamuutosta kiinnostuneiden digiosaajien määrä on laskenut 55 prosenttiin vuoden 2018 67 prosentista. 68 prosenttia tekisi kuitenkin mielellään etätyötä työnantajalle jostain muusta maasta. Erityisen kiinnostuneita ollaan työskentelemään etänä yrityksille, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Australiassa.

Ne digiosaajat, jotka haluavat yhä muuttaa työn takia, ovat kiinnostuneimpia Kanadasta. Kanada ohitti suosikkikohteena USA:n. Euroopan maiden, mukaan lukien Saksan, Sveitsin ja Ranskan, suosio laski, kun taas Singapore ja Uusi-Seelanti nousivat suosikkilistalla TOP10:een. Niiden suosio kuvastaa maiden suotuisaa koronatilannetta. Iso-Britannia säilytti viidennen sijansa, ja Lontoo on edelleen houkuttelevin kaupunki digiosaajien muuttokohteena.

– Digitaalisista osaajista on nyt maailmanlaajuisesti kova kysyntä, ja osaajat ovat tiedostaneet sen. Suomalaisten yritysten tulee siis todella pitää kiinni digiosaajistaan ja miettiä keinoja osaajien houkuttelemiseksi. Etätyöskentelyn yleistyttyä digitaalisia osaajia kannattaa etsiä myös Suomen rajojen ulkopuolelta, sanoo toimitusjohtaja Ismo Kurri The Networkia Suomessa edustavasta Rekrytointi.com-palvelusta.

Lue lisää: Raportti