Nato, Biden ja Suomi: Kattava yleiskatsaus


Kuka on Joe Biden?

Joe Biden on Yhdysvaltojen 46. ja nykyinen presidentti. Ennen presidenttiyttään Biden toimi varapresidenttinä Barack Obaman hallinnossa vuosina 2009-2017. Hänellä on pitkä historia politiikassa, sillä hän on toiminut Yhdysvaltain senaattorina Delawaresta vuosina 1973-2009.

Biden tunnetaan pragmaattisena poliitikkona, joka pyrkii yhteistyöhön puoluerajojen yli. Hänen presidenttikautensa on keskittynyt muun muassa pandemian hallintaan, talouden elvyttämiseen ja kansainvälisten suhteiden parantamiseen.

Ketä hän tapaa?

Bidenin vierailun aikana Suomessa hän tapaa useita Pohjoismaiden johtajia. Presidentti Sauli Niinistön isännöimässä huippukokouksessa Helsingissä Biden tapaa Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin, Norjan pääministerin Jonas Gahr Støren, Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin ja Islannin pääministerin Katrín Jakobsdóttirin.

Tämä huippukokous on merkittävä tapahtuma, joka kokoaa yhteen Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen johtajat. Se tarjoaa mahdollisuuden keskustella monista tärkeistä kysymyksistä ja vahvistaa maiden välistä yhteistyötä.

Mikä on aiheena?

Bidenin vierailun ja huippukokouksen aiheena on laaja valikoima kysymyksiä, jotka liittyvät sekä kahdenvälisiin että kansainvälisiin asioihin. Tarkkoja yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta on odotettavissa, että keskustelut kattavat muun muassa turvallisuuspoliittiset kysymykset, ilmastonmuutoksen, talouden ja kaupan.

Nämä aiheet ovat keskeisiä sekä Yhdysvaltojen että Pohjoismaiden kannalta, ja niiden käsittely Bidenin vierailun aikana korostaa maiden yhteistä sitoutumista näiden haasteiden ratkaisemiseen.

Mitä hän tekee Suomessa?

Bidenin vierailu Suomessa sisältää osallistumisen Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokoukseen, jota isännöi presidentti Sauli Niinistö. Kokous pidetään Helsingissä, ja sen aikana Biden tapaa useita Pohjoismaiden johtajia.

Lisäksi Bidenin vierailuun kuuluu erilaisia tapaamisia ja tilaisuuksia, joissa hän keskustelee Suomen ja muiden Pohjoismaiden johtajien kanssa. Vierailun aikana Bidenilla on myös mahdollisuus tutustua Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin.

Mikä on Bidenin matkan ja Suomen Nato-jäsenyyden suhde?

Bidenin vierailu korostaa Naton merkitystä Suomelle ja sen sitoutumista yhteistyöhön liittoutuman kanssa. Vierailu tarjoaa mahdollisuuden keskustella Naton roolista Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja sen merkityksestä Suomen kansainväliselle asemalle.

Suomi on tärkeä kumppani ja liittolainen, ja Bidenin vierailu tarjoaa mahdollisuuden keskustella Naton roolista ja sen merkityksestä Suomelle tulevaisuudessa entistä enemmän Suomen tultua nyt Naton jäseneksi tänä vuonna.

Suomesta tuli Naton täysjäsen 4. huhtikuuta 2023.

Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa sekä Suomen että Itämeren alueen ja Pohjois-Euroopan vakautta ja turvallisuutta. Suomen vahva puolustus- ja kriisinsietokyky vahvistaa myös Natoa ja liittokunnan yhteistä puolustusta.

Puolustusliitto Naton jäsenyyden myötä Suomi on osa Naton yhteistä puolustusta ja siten perustamissopimuksen viidennen artiklan mukaisten turvatakuiden piirissä. Naton jäsenenä Suomi on päättämässä Suomelle keskeisistä turvallisuuspoliittisista kysymyksistä.

Suomen tavoitteena on, että myös Ruotsi on Naton jäsen mahdollisimman pian. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kynnys sotilaalliseen voimankäyttöön Itämeren alueella nousee, mikä lisää alueen vakautta pitkällä tähtäimellä. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kaikki Pohjoismaat kuuluvat Natoon. Ne voivat edistää niille tärkeitä kysymyksiä yhdessä liittokunnan sisällä.

Yhteenveto

Joe Bidenin vierailu Suomessa on merkittävä tapahtuma, joka vahvistaa Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen välistä yhteistyötä. Vierailun aikana Biden tapaa useita Pohjoismaiden johtajia ja keskustelee monista tärkeistä kysymyksistä. Vierailu tarjoaa myös mahdollisuuden syventää Suomen ja Naton välistä yhteistyötä. Bidenin vierailu korostaa Suomen asemaa kansainvälisellä areenalla ja sen sitoutumista yhteistyöhön sekä Yhdysvaltojen että Naton kanssa.