Suomalaisten startuppien määrä ja laatu ei riitä – Ekosysteemin rakentaja laajentaa Eurooppaan


Suomalainen startup- sekä ekosysteemikehittäjä Nordic Startup School (NSS) laajentaa Eurooppaan. NSS järjesti keväällä osakeannin, jolla se keräsi 30 uutta partneria tukemaan laajennusta. Yritys toimii yhdessä partnereiden, mentoreiden sekä sijoittajien kanssa ratkaisten alkuvaiheen startuppien ja ekosysteemin kasvuhaasteita. Nordic Startup School järjestää vuosittain Pohjoismaissa kaksi startup-ohjelmaa, joihin on ollut hakijoita eri puolelta Eurooppaa.

“Suomessa haasteena on startuppien määrä ja laatu, Hyviä yrityksiä on niukasti. Saman viestin olemme saaneet myös pääomasijoittajilta. Monet pitävät isoja sijoituksia indikaattorina ekosysteemin toimivuudesta, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä.”, summaa NSS perustaja Tomi Terentjeff.

“Meidän on tehtävä avoimemmin ja laajemmin yhteistyötä yli rajojen. Siksi myös Nordic Startup School on päättänyt laajentaa toimintaansa Suomen ulkopuolelle. Haluamme purkaa siiloja ja rakentaa aitoa eurooppalaista yhteistyötä eri ekosysteemien välille.” jatkaa Terentjeff.

Nordic Startup Schoolin ohjelmaan valitaan vuosittain n. 20 yritystä. Vaikka itse ohjelma on kolmen kuukauden pituinen, NSS jatkaa yhteistyötä useiden yritysten kanssa seuraavan 2 – 3 vuoden ajan yhdessä mentoriverkostonsa kanssa. Ohjelma auttaa startuppeja suunnittelemaan oman liiketoimintansa asiakaslähtöiseksi ja ohjaa ajatukset heti alussa kansainvälisille markkinoille. Ohjelmaan osallistuneista startupeista suuren osan arvo on tuplaantunut 6 – 9 kk ohjelman päättymisen jälkeen ja yritysten edellytykset kerätä kotimaista ja ulkomaista pääomaa ovat parantuneet merkittävästi.

“Tavoitteemme on auttaa foundereita rakentamaan sellaista, millä on arvoa asiakkaalle ja voidaan skaalata. Perinteinen pitchaus ei ole startupin tärkein taito, sen sijaan pitäisi keskittyä tehokkaaseen ja asiakaslähtöiseen toteutukseen. Jos startup pystyy luomaan arvoa asiakkaalle, sijoittajien rahahanat kyllä aukeavat kehittämisen ja kasvun rahoittamiseksi.” NSS:n toimitusjohtaja Aki Luukkainen kertoo.

Nordic Startup School on yrittäjien, mentoreiden, asiantuntijoiden sekä sijoittajien yhteisö, joka rakentaa kansainvälisiä startuppeja yhdessä foundereiden kanssa. Nordic Startup Schoolin toiminnan pohja on sen pehmeät ja lämpimät arvot, joiden keskiössä on “No assholes” sääntö. Teemme pitkäkestoista vaikutusta startuppeihin ja sitä kautta yhteiskuntaan, mutta emme tingi arvoistamme mistään rahasummasta. Haluamme olla esimerkki inklusiivisuudesta, auttamisesta, avoimuudesta ja aidosta yhteistyöstä.

Kuvat: Logo, NSS Partner meeting (kuva: NSS), NSS Program Teams (kuva: Mirella Visuals)