Uudet liiketoiminta-alat


Nykytekniikka ja kehittyvät tekniikat ovat kautta ihmisen historian tuoneet tullessaan aina myös muutoksia siihen, millaista liiketoimintaa on mahdollisuus järjestää. Toisaalla tekniikka mahdollistaa olemassa olevan liiketoiminnan kehittämisen, mutta myös avaa mahdollisuuksia aivan uudelle liiketoiminnalle. Aina ei tarvitse edes kehittää tai keksiä uutta tekniikkaa, vaan uutta liiketoimintaan voi yhä löytää myös luonnosta, uusiutuvista luonnonvaroistamme.

Otetaan esimerkkinä yksi viime vuosien sekä Euroopan että USA:n trendituotteista, eli CDB-öljy. Se on hampusta kemiallisesti ja teollisesti tuotettu luontaistuote, jolla kerrotaan olevan monipuolisesti ihmistä ja hyvinvointiamme edistäviä vaikutuksia. Mutta koska tuote ei ole lääke, vaan luontaistuote, ovat sen vaikutusten markkinointi hieman vaikeampaa kuin suoranaisten lääkevalmisteiden, mutta siitä huolimatta siitä on tullut yksi näistä viime aikojen uusista liiketoimintatulokkaista, joiden toimintaan jopa eurooppalaiset lait ja määräykset eivät osaa olla yhteneväisiä. Klikkaa tästä lisätietoihin CBD:stä.

Urheilusta liiketoimintaa

Jalkapallo, tennis, jääkiekko, nyrkkeily, hevoset ja niiden parissa kamppailu, urheileminen aina ammattilaistasolla on meille tuttua jo vähintään sadan vuoden akselilta, joidenkin lajien parissa paljon pidemmältä – mutta nyt tekninen kehitys on tuonut uuden liiketoimintamahdollisuudetn myös urheilun oheen, pelaamiseen – ja puhutaan jo yli miljardin dollarin liiketoiminnallisesti globaalista toiminnasta.

Team professional gamer playing winning tournaments online games computer.

Tietokonepelaaminen, kilpaa, eli kilpailullinen pelaaminen on saanut kansainvälisesti nimikkeen Esports ja suomeksi e-urheilu. Kyseessä on siis tietokoneella tai konsolilla tai älypuhelimella pelattava peli, jossa pelaajat pelaavat toisiaan vastaan yksin, kaksin tai joukkueina. Nopeasti ajateltuna, siinä ei ole mitään uutta, mutta kun nostetaan esille, että lajissa järjestetään kuukausittain peliturnauksia ympäri maailman, ja monissa näissä turnauksissa on jaossa miljoonia euroja palkintorahaa. Itseasiassa isoimmat turnaukset ovat olleet Dota2 pelin parissa, jonka tämän vuoden isoin turnaus tulee rikkomaan 40 miljoonan dollarin palkintopotin – eli voittajajoukkueen jokainen jäsen tulee olemaan voiton jälkeen miljonääri!

Kilpailullinen pelaaminen kehittyi aluksi paljolti pelituottajien ja pelaajien omissa piireissä, mutta vähitellen lajin kasvaessa kansainvälisistä Esports organisaatioista on kasvanut useamman pelin joukkueen vetäjiä ja organisaatiot ovat kymmenien miljoonien dollarien arvoisia kokonaisuuksia, jotka keräävät mukaansa miljoonia faneja ympäri maailman – ja tässä on ollut suurena apuna kehittyneet striimauspalvelut, kuten Twitch sekä YouTube.

Mobiilius kasvaa ja leviää

Vanhemmat aikuiset muistavat vielä ajan ennen älypuhelimia, tai ennen sitä aikaa, kun älypuhelimet olivat meillä mukana kaikkialla ja koko ajan. Eikä nykyään ole kyse enää vain puhelimesta, vaan sormuksista, kelloista ja asusteista, jotka ovat synkronoituja omistajansa elämään ja tekemiseen – tähän kaikkeen liittyy paljon uusia mahdollisuuksia, mutta myös ns. pehmeitä arvoja. Tulevaisuudessa on nimittäin 100% varmuudella tulossa uusia palveluita, jotka eivät ole teknisiä, vaan liittyvät enemmänkin siihen, miten haluamme elää elämäämme, ja haluammeko olla kaikessa kiinni niin digitaalisessa maailmassa.

Digitaalisuus ja mobiilius on tuonut paljon uutta arkeemme, ja muovannut sitä niin yrityksien, työntekijöiden kuin valtioiden silmissä, mutta kuinka pitkälle olemme menossa tehdäksemme elämästämme täysin digitaalisen? Jo nyt olemme vähentäneet ihmisten välistä todellista kommunikaatiota ja käytämme entistä enemmän erilaisia laitteita ollaksemme yhteydessä tuttuihin ja ystäviimme. Viimeisen vuoden tapahtumat ovat lisäksi vähentäneet myös yrityksen sisäisiä kokouksia reaalitilassa, ja kokoukset ja palaverit ovat siirtyneet online maailmoihin, ja ihmiset voivat olla kotonaan, etätyöpisteillään, tapaamatta enää työkavereitaan. Onko tässä oikea reitti tulevaisuuteen?

Sähköinen tulevaisuus

Entä sitten sen digin kääntöpuoli? Mitä tapahtuu niille tuhansille autokorjaamoille, joilla ei ole enää töitä polttomoottoriautojen poistuessa käytöstä, entä mitä tapahtuu huoltoasemille, kun autot voidaan ladata periaatteessa vaikka kaupan pihassa?

Oletko sinä miettinyt uutta mahdollista liiketoimintaa? Onko se jonkin olemassa olevan toiminnan kehittämistä, vai täysin uuden toiminnan aloittamista, vai oletko kenties tekemässä parista vanhasta palvelusta uudenlaisen hybridintoiminnon? Jokatapauksessa, innovoimalla mennään eteenpäin – on se sitten digitaalista tai analogista toimintaa.