Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot, Vuoden yksinyrittäjä -palkinnot ja Vuoden nuori yrittäjä -palkinnot 2021 jaettiin Jyväskylässä


Suomen Yrittäjät ja vakuutusyhtiö Fennia jakoivat perinteisen Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon Dermoshop Oy:lle, E. Hartikainen Oy:lle, Heikkinen Yhtiöt Oy:lle ja Tana Oy:lle. Vuoden yksinyrittäjät ovat Pete Poskiparta ja Heikki Närvänen. Vuoden Nuori Yrittäjä on Eerik Säkkinen.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2021

Vakuutusyhtiö Fennia ja Suomen Yrittäjät luovuttivat Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot Valtakunnallisten Yrittäjäpäivien gaalassa Jyväskylässä lauantaina 25.9.2021. Palkinto on arvostettu ja perinteinen, sitä on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Fennia ja Suomen Yrittäjät haluavat palkinnolla nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.

– Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on yrittäjien keskuudessa Suomen arvotetuin palkinto, jota olemme jakaneet Suomen Yrittäjien kanssa jo yli 50 vuoden ajan. Tämän vuoden voittajia yhdistää erityisesti ennakkoluulottomuus ja uskallus uudistua. On ollut hienoa nähdä, miten halu kehittää omaa yritystään ja palveluaan paremman asiakaskokemuksen saavuttamiseksi näkyy näiden yritysten toiminnassa. Näiden asioiden eteen haluamme myös Fenniassa tehdä töitä, palkintolautakunnan jäsen, Fennian konsernijohtaja Antti Kuljukka sanoo.

Dermoshop on verkkokaupan uranuurtaja

Ihonhoito- ja kosmetiikkatuotteisiin erikoistunut Dermoshop on onnistunut toteuttamaan kaksi saavutusta, joista moni yritys voi olla kateellinen: menestyvä verkkokauppa sekä tunnettu kuluttajabrändi.

Ensimmäinen Dermoshopin verkkokauppa lanseerattiin jo 25 vuotta sitten. Tuolloin harvalla yrityksellä oli edes omia verkkosivuja.

Alussa verkkokauppa ei ollut mikään menestystarina. Katalogit ja puhelinmyynti olivat tehokkaimmat myyntikanavat. Strateginen päätös verkkokaupasta syntyi vain viisi vuotta lanseerauksen jälkeen.

Alun perin Dermoshopin tuotteet oli tarkoitettu sairaaloiden ammattikäyttöön, mutta suunta muuttui nopeasti. Sairaalahenkilökunta halusi ostaa hyväksi kokemansa tuotteet omaan käyttöön.

– Suurin muutos on tapahtunut siinä, kuinka paljon yritys on kasvanut. Meillä työskentelee nykyään lähes sata henkilöä. Se on vaatinut itseltänikin muutosta. Kolme vuotta sitten siirryin hallituksen puheenjohtajaksi, perustaja Henry Backlund kertoo.

Verkkokaupan valikoimista löytyy nykyään yli 400 eri tuotetta. Dermoshopilla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä. Dermoshopin pääkonttori sijaitsee Unescon maailmanperintöalueella Pohjanmaan Korsnäsissä, missä sijaitsee myös yhtiön uusi saippuatehdas.

Dermoshop Oy

 • Perustettu: 1983
 • Perustaja: Henry Backlund
 • Toimitusjohtaja: Suvi Markko
 • Kotipaikka: Korsnäs
 • Työntekijöitä: Noin 90
 • Liikevaihto: 25,5 miljoonaa euroa
 • Liiketulos: 2,6 miljoonaa euroa

Katso videoesittely täältä (Hube Helsinki) »»

Maanrakennuksesta ja autokaupasta vahva kivijalka

Maanrakennusurakointi ja autokauppa ovat luoneet joensuulaiselle E. Hartikaiselle tukevan kivijalan. Yrityksellä on maanrakennusurakoita ympäri Suomea, niissä on erikoistuttu kaivostoimintaan. Toinen kivijalka, autoliikkeet puolestaan sijaitsevat Itä-Suomessa ja Kainuussa.

E. Hartikainen ei ole lähtenyt rönsyilemään, vaan on keskittynyt omiin voimavaroihinsa ja vahvuuksiinsa. Luvut puhuvat puolestaan: yrityksen liikevaihto on vuosittain yli 200 miljoonaa euroa 

– Kaiken a ja o on jatkuvuus. Ensin luodaan hyvät suhteet asiakkaisiin, että tiedämme, mitä he oikeasti haluavat. Sen jälkeen voimme yhdessä kehittää toimintaa, joka tuo kasvua, sanoo toimitusjohtaja Arto Hartikainen.

E. Hartikaisen historia ulottuu 1960-luvulle. Ensio Hartikainen aloitti yrittäjänä tehden peltotöitä ja raivaamalla metsäteitä. Rahat olivat koko ajan tiukilla.

– Piti ryhtyä yrittäjäksi, kun en pärjännyt kenenkään muun töissä. Kovalla työllä ja sisulla toiminta pikkuhiljaa laajeni, mutta vaikeaa se oli. Autopuoli tuli mukaan 80-luvulla, kun muutin Joensuuhun, Ensio Hartikainen muistelee.

Nyt 80-vuotias Ensio Hartikainen on edelleen yrityksen hallituksen puheenjohtaja, mutta vetäytymässä vähitellen pois vastuutehtävistä.

E. Hartikainen Oy

 • Perustettu: 1965
 • Perustaja: Ensio Hartikainen
 • Toimitusjohtaja: Arto Hartikainen
 • Kotipaikka: Joensuu
 • Työntekijöitä: Noin 700
 • Liikevaihto: 204,4 miljoonaa euroa
 • Liiketulos: 15,6 miljoonaa euroa

Katso videoesittely täältä (video Hube Helsinki) »»

Heikkinen Yhtiöt kasvoi yhden miehen yrityksestä lattiatöiden edelläkävijäksi

Heikkinen Yhtiöt on yritys, jossa arvostetaan työntekijöiden kädentaitoja ja ahkeruutta. Niiden ominaisuuksien ansiosta lattiapäällysteiden ja -rakenteiden urakointiliike pystyy lunastamaan asiakaslupauksensa: kaikki pohjasta pintaan.

Jarmo Heikkisen perustaman yhtiön kädenjälki näkyy ympäri Suomea: lentokentillä, kauppakeskuksissa, yritysten toimitiloissa, urheilutiloissa, uimahalleissa ja sadoissa muissa rakennuksissa.

Kunniakasta yrittäjäuraa tukevat numerot. Heikkinen Yhtiöt on vajaassa 40 vuodessa kasvanut yhden miehen yrityksestä yli 300 henkeä työllistäväksi valtakunnalliseksi toimijaksi.

Hyppy mattomiehestä ison yrityksen työnantajaksi on iso.

– Minulla ei ollut minkäänlaista aikomusta alkaa työllistää muita. Niin vain tapahtui. Olen joutunut kasvamaan yrityksen mukana ja turha viisastelu on jäänyt pois. Tämä on pitkälti ihmisten kanssa tekemistä, mikä vaatii kommunikointia ja läsnäoloa. Muuten olen se sama Jarmo kuin olin vuonna -85, yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen arvioi.

Heikkinen Yhtiöt on kasvanut myös lukuisilla yritysostoilla. Yrityskauppojen tavoitteena on saada lisää ammattitaitoa ja kasvattaa markkina-aluetta.

Heikkinen Yhtiöt Oy

 • Perustettu: 1985
 • Perustaja ja toimitusjohtaja: Jarmo Heikkinen
 • Kotipaikka: Joensuu
 • Työntekijöitä: Noin 330
 • Liikevaihto: 66,9 miljoonaa euroa
 • Liiketulos: 3,9 miljoonaa euroa

Katso videoesittely täältä (video Hube Helsinki) »»

Tana on konepaja ilman konepajaa

Ympäristöhuollon laitteiden ja koneiden valmistukseen erikoistunut Tana on joutunut luomaan nahkansa kolmeen kertaan viimeisen 25 vuoden aikana. Se on ollut paitsi elinehto myös avain kasvuun.

Tana ei itse valmista mitään, vaan teettää laitteet ja koneet sopimuskumppanilla. Jälleenmyyjät puolestaan vastaavat myynnistä yli 50 maahan. Liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta.

– Olemme konepaja ilman konepajaa. Se voi kuulostaa vähän oudolta, mutta olemme enemmän verkostoyritys. Haluamme, että arvoketjussa hyötyvät kaikki aina komponenttivalmistajasta asiakkaaseen asti. Meillä on sitä varten helkkarin hyvä tiimi, Tanan pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Kari Kangas sanoo.

Hän siirtyi palkkatöistä yrittäjäksi, kun kaveri pyysi mukaan. Tana oli tuolloin lähes konkurssikypsä yhtiö.

Uudet omistajat joutuivat tekemään järeitä pelastustoimia, kuten ulkoistamaan tiettyjä toimintoja pois omista käsistä. Lopulta koko tuotanto ulkoistettiin sopimuskumppaneille.

Nyt yritys elää uutta vaihetta, jossa digitalisaation tuomat mahdollisuudet, tiedon hallinta ja tiedolla johtaminen ovat toiminnan ytimessä.

Tana Oy

 • Perustettu: 1971
 • Pääomistaja: Kari Kangas
 • Toimitusjohtaja: Kari Liuska
 • Kotipaikka: Jyväskylä
 • Työntekijöitä: Noin 40
 • Liikevaihtoennuste (2021): 46 miljoonaa euroa
 • Liiketulosennuste (2021): 5,5 miljoonaa euroa

Katso videoesittely täältä (video Hube Helsinki) »»

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneiden kuvia mediakäyttöön (kuvat Numi Nummelin) »»

Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot ainutlaatuisille elämyksille: mentalistille ja kaupunkiseikkailuille

Valtakunnalliset yksinyrittäjäpalkinnot jaetaan nyt kolmatta kertaa. Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli yli sata, mikä on yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Palkinnot mahdollisti Yksityisyrittäjäin säätiö.

Mentalisti Pete Poskiparta on tähdännyt määrätietoisesti kansainvälisille areenoille

Taikuuden edelläkävijä Pete Poskiparta on mentalisti, taikuri ja illusionisti. Lisäksi hänen palveluihinsa kuuluvat ohjelmatoimistopalvelut, show- ja viihdepalvelut sekä niihin liittyvä koulutus, konsultointi, julkaisutoiminta, tapahtumien järjestäminen sekä äänentoistopalvelut. Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä ja vei osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.

Poskiparran toimintaa ohjaa jatkuva kehittyminen, uuden keksiminen ja asenne, jonka perusajatus on, että eteen tuleviin ongelmiin keksitään ratkaisut, jotka toteutetaan.

Hän on kehittänyt määrätietoisesti ohjelmaansa kansainvälisillä areenoilla alan parhaiden osaajien opissa, mikä on avannut ainutlaatuisia polkuja maailmalle. Hän on voittanut alan arvostetuimman palkinnon Dunninger Memoria Avardin vuonna 2019. Suomessa hänet valittiin vuoden taikuriksi 2003.

Poskiparta on toiminut Suomen Taikurit ry varapuheenjohtajana sekä Esiintyvät Taiteilijat ry:n puheenjohtajana edistämässä oman alansa osaajien toimintamahdollisuuksia.

Vuosi 2020 on kurittanut erityisesti esiintyviä taiteilijoita koronan vuoksi. Poskiparta onnistui nopeasti investoimaan ja tekemään itselleen lähetysstudion sekä myymään ohjelmaansa striimattuna verkon kautta.

Pete Poskiparta Ky

 • Liikevaihto: 166 000
 • Liikevoitto: 80 000

Katso videoesittely täältä (video Hube Helsinki) »»
 

Verkostojen voimaa elämyspalveluissa

Amazing City -yrityksen yrittäjä Heikki Närvänen on rakentanut oman ainutlaatuisen tuoteperheen elämyspalveluiden ympärille. Hän on vienyt perinteiset pakopelit uusiin ympäristöihin, kuten Särkänniemen huvipuiston yhteyteen.

Yrityksen suunnittelema ja tuottama Suomen ensimmäinen kattokävely Roof Walk Finlayson Area on myös noussut yhdeksi Tampereen seudun matkailun ykköstuotteeksi.

Yritys tekee myös Tampereen matkailumarkkinointia ja on ydinkumppani Finlaysonin alueen matkailun kehittämisessä.

Yritys tekee jatkuvaa innovointia ja tuotekehitystä, ja on tehnyt myös korona-aikana uusia tuotteita, joita voi tehdä rajoituksien puitteissa. Yritys ja yrittäjä ovat loistava esimerkki innovoinnista sekä verkostomaisesta toimintatavasta.

Amazing Cityn taloudelliset luvut ovat erinomaiset, kun huomioidaan viime vuoden poikkeuksellisuus ja haastava toimiala.

Yhteistyö alueen muiden yritysten kanssa on ollut erittäin laajaa. Kesällä 2020 yritys työllisti yhden päivän aikana jopa 21 eri alihankkijaa. Tämä on hieno osoitus siitä, miten yksinyrittäjä voi parhaimmillaan välillisesti työllistää.

Amazing City Oy

 • Liikevaihto: 220 000
 • Liikevoitto: 27 000

Katso videoesittely täältä (video Hube Helsinki) »»

Valtakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon saaneiden kuvia mediakäyttöön (kuvat Numi Nummelin) »»

Vuoden Nuori Yrittäjä 2021 on Eerik Säkkinen

Vuoden Nuori Yrittäjä -ehdokkaiden toiminnassa korostuvat vastuullisuus, uudenlainen johtaminen, riskinotto ja innovatiivisuus. Kilpailuun ilmoitettiin reilu 400 nuorta yrittäjää eri puolilta Suomea. Yksityisyrittäjäin Säätiö tukee valtakunnallisen kilpailun kolmen parhaan palkitsemista yhteensä 30 000 euron suuruisella summalla.

Järki-Saneerauksen toimintamallissa kierrätys on vastuullista ja kannattavaa

Järki-Saneeraus Oy on Eerik Säkkisen perustama kattoremontteja tekevä ja kattotarvikepaketteja myyvä yritys. Se on perustettu vuonna 2013, ja yritys toimii Kormun kylässä Lopella.

Säkkinen aloitti yksinyrittäjänä, mutta palkkasi ensimmäisen työntekijän jo parin kuukauden kuluttua. Järki-Saneeraus onkin ollut alusta asti voimakkaalla mutta kannattavalla kasvu-uralla. Maksuvalmius on hyvä ja oman pääoman tuotto on korkea.

Yritys panostaa kierrätykseen: nosturi kiertää kaikki työmaat ja kerää pellit, puut ja sekajätteet kyytiin. Asentajat lajittelevat roskat työmaalla. Kierrätys on paitsi vastuullista myös kannattavaa: kattopeltien kierrätyksen hinnalla saadaan katetuksi kahden työntekijän palkka ja siihen käytettävän kaluston kulut.

Raati oli vaikuttunut Järki-Saneerauksen uudenlaisesta toimintamallista, toiminnan ketteryydestä, ongelmanratkaisukyvystä, asenteesta, henkilöstön osaamisesta ja positiivisesta työnantajakuvasta.

Järki Saneeraus Oy on onnistunut tuomaan perinteiselle toimialalle ketterän kokonaisprosessin. Itseohjautuvuuteen perustuva johtaminen ja vastuullisuuteen panostaminen ovat osaltaan tukeneet voimakasta kasvua.

Järki-Saneeraus Oy

 • Perustettu 2013
 • Perustaja ja toimitusjohtaja: Eerik Säkkinen
 • Kotipaikka: Loppi
 • Työntekijöitä: 67
 • Liikevaihto 2020: 12,7 miljoonaa euroa

Katso videoesittely täältä (video Tapio Auvinen) »»

Vertian itseohajutuvassa mallissa toimitusjohtaja ei päätä yli muiden

Helsinkiläisten Topi Jokisen ja Heikki Jussilan yritys Vertia Oy tuottaa rakentamisen laadunvarmistus- ja kartoituspalveluita. Yrityksen palvelutarjontaan kuuluu rakennusten tiiviys- ja kosteusmittaukset, lämpö- ja viemärikuvaukset sekä vesivahinkojen kartoitukset ja kuivaukset. Tavoite on parantaa rakentamisen laatua ja siten lisätä terveiden sekä energiatehokkaiden kotien määrää.

Vuonna 2011 perustetun yrityksen toimintatapa on perinteisellä alalla uraauurtava: Vertia kehittää itseohjautuvaa toimintamallia. Yrityksen toimitusjohtajana toimii yksi perustajista, Topi Jokinen, mutta hänellä ei ole päätöksentekovaltaa yli muiden. Yrityksessä ei ole muitakaan esimiehiä. Päätöksentekoon, strategiatyöhön, palkoista päättämiseen ja mahdollisten haasteiden ratkaisemiseen osallistuu koko työyhteisö yrityksessä kehitettyjen toimintamallien tukemana.

Yrityksellä on hyvät kasvumahdollisuudet Suomessa, sillä on toimiva tuoteportfolio laadun mittaamisesta sekä poikkeuksellisen korkea asiakastyytyväisyys.

 • Perustettu: 2011
 • Perustajat: Topi Jokinen ja Heikki Jussila
 • Kotipaikka: Helsinki
 • Työntekijöitä 2021: 29
 • Liikevaihto 2020: 2,5 miljoonaa euroa

Katso videoesittely täältä (video Tapio Auvinen) »»

Opiskelijana syntynyt idea vei yrittäjyyden polulle

Vuonna 2014 Turun ammattikorkeakoulussa opiskelleet Irina Nurmi ja Lina Toivonen työskentelivät Turussa Kupittaan K-Citymarketissa opintojen ohella. He kehittivät idean smoothie-baarista, joka sijaitsisi keskellä kauppaa.

Kauppiaan innostuttua ideasta nuoret päättivät kokeilla siipiään yrittäjinä. Näin syntyi Smooth it, jota Nurmi kuvailee työn lisäksi myös elämäntavaksi.

Nykyisin Nurmi johtaa yritystä yksin, ja Smooth it on laajentanut toimialuettaan: Helsingin seudulla myyntipisteitä on 21 ja Turussa kymmenen. Yritys työllistää nuoria tulevaisuuden lupauksia, jotka Smooth it ottaa mukaan niin tuotekehitykseen kuin markkinoinnin ideointiin. Kaupoissa tapahtuvan myynnin lisäksi yrityksen liiketoimintaan kuuluu myös suoramyynti yrityksiin cateringinä ja paikalle kuljetettuna. Vaikka koronavuosi vähensi yritysmyyntiä, on Smooth it Oy tehnyt kaikesta huolimatta tulosta. 

 • Perustettu: 2015
 • Perustajat: Irina Nurmi ja Lina Toivonen
 • Kotipaikka: Helsinki
 • Työntekijöitä: 15
 • Liikevaihto: 1.4.–31.12.2020 Smooth it Oy: 365 684 ja
 • 1.1.–31.3.2020 Irina Nurmi Tmi: 129 169

Katso videoesittely täältä (video Tapio Auvinen) »»