Oma koti ja lainamarkkinat


Oma koti on monelle suomalaiselle yksi heidän elämänsä suurimmista ja tärkeimmistä virstanpylväistä. Kun on aika asettua aloilleen ja ostaa oma koti, monet lähtevät hakemaan pankista lainaa kodin rahoittamiseen. Ensimmäisen asunnon ostaminen on aina jännittävää ja hieman pelottavaakin, sillä prosessi voi tuntua monimutkaiselta. Jos olet jo omistanut asunnon aikaisemmin, tiedät jo, mitä prosessi pitää sisällään.

Kun asunto tai omakotitalo on ostettu, kodista tulee pitää hyvää huolta: asuthan siellä todennäköisesti vuosikausia. Pankkilainan tai yksityisen lainantarjoajan kautta voit saada lainaa esimerkiksi kodin ostamiseen, remontoimiseen tai laajentamiseen. Mutta miten lainamarkkinat toimivat asunnon ostamisen ja remontoimisen kohdalla? Mistä voi saada lainaa ja kuinka paljon?

Asunnon ostaminen

Harvoilla on varaa ostaa oma asunto suoraan käteisellä omalta tililtä maksaen. Useimmissa tapauksissa ihmiset joutuvat hakemaan lainaa pankista ainakin osaan asunnon hinnasta. Ensiasunnon ostajilla pitää olla omasta takaa 10% asunnon hinnasta, sillä valtio takaa 18-39-vuotiaille, ensimmäistä asuntoa ostaville henkilöille maksimissaan 90% asunnon hinnasta. Monet hankkivat vielä lisärahoitusta pankilta mahdolliseen remonttiin tai esimerkiksi huonekalujen ostamiseen.

Mikäli olet jo omistanut asunnon aikaisemmin, valtion takausta ei enää saa. Sinulla pitää siis olla ostohinta omasta takaa tai sinun pitää hakea pankkilainaa, jota varten yleensä tarvitaan vakuuksia. Vakuutena voi toimia esimerkiksi toinen asunto tai kesämökki, tontti, tai vaikka vanhempien talo tai kesäasunto.

Kun haet asuntolainaa netistä tai pankista, se maksetaan yleensä vakuudellisena kulutusluottona. Lainasumma voi olla jopa satoja tuhansia euroja riippuen siitä, minkälaista asuntoa tai taloa olet hankkimassa.

Remontti

Silloin tällöin omassa kodissa voi olla tarve remontille. Ehkä olet ostanut ensimmäisen asunnon, jota pitää hieman laitella kuntoon. Tai ehkä olet asunut asunnossasi jo vuosia ja tiettyjä asioita on pakko remontoida ja korjata. Kylpyhuoneen laatoitukset kannattaa silloin tällöin uusia ja keittiöremontti voi nostaa asunnon ilmettä huimasti.

Tänä päivänä netistä tai pankista on mahdollista hakea remonttilainaa ilman vakuuksia. Voit saada esimerkiksi kymmeniä tuhansia euroja lainaa kulutusluottona tai joustoluottona. Näin pääset remontissa hyvin alkuun hetkessä.

Kodin laajennus

Oman kodin laajentaminen tulee myös silloin tällöin ajankohtaiseksi. Jos omistat omakotitalon ja tonttia riittää, ehkä haluat laajentaa taloa tai lisätä kerroksen. Kodin laajentamista varten on myös mahdollista hakea joko vakuudellista tai vakuudetonta lainaa.

Paras idea on hakea vakuudellinen laina pankista, sillä voit saada edullisemmat korot, jos käytät esimerkiksi omaa kotiasi vakuutena. Pankissa kannattaa käydä keskustelemassa mahdollisista vaihtoehdoista henkilökohtaisesti tai voit helposti vertailla erilaisia lainavaihtoehtoja netissä.

Säästä itse osa talteen jo ajoissa

Oli tarkoituksenasi sitten ostaa ensiasunto, remontoida tai laajentaa omaa kotia, kannattaa aloittaa sitä varten säästäminen jo ajoissa. Mitä vähemmän lainaa sinun tarvitsee ottaa, sen helpompi se on saada ja sen edullisemmaksi koko prosessi tulee sinulle. Kannattaa huomioida, että omaa kotia varten säästäminen voi viedä monta vuotta, joten mitä aikaisemmin aloitat, sen parempi se on sinulle.

On suositeltavaa avata esimerkiksi säästötili itselleen ja aloittaa säännöllinen viikoittainen tai kuukausittainen säästäminen. Tee budjetti ja suunnitelma säästämistä varten ja laita rahaa säästötilille aina, kun ylimääräistä rahaa on lompakossa. Varaudu myös lisävakuuksien ja takaajan hankkimiseen, sillä ne voivat tehdä lainan saamisesta helpompaa ja edullisempaa.

Säästämällä säästötilille ainakin hyvän osan tarvittavasta hinnasta, pääset itse helpommalla. Aloita suunnittelemalla tarkka säästöaikataulu ja -budjetti. Jos tarvitset apua säästötilin avaamisessa tai budjetoinnissa, voit aina ottaa yhteyttä omaan pankkiisi.

Lainoista

Oletko ajatellut omien lainojesi yhdistämistä, esim Omalainan tai Rahalaitoksen kautta? Myös Zmarta.fi tarjoilee hyviä vaihtoehtoja tai ainakin saat näistä listauksen eri vaihtoehdoista.